top of page

4. TIPUS DE PARTITURES

4.1 TABLATURES
4.2 ACORDS
4.3 FINGERPICKING
4.1 TABLATURES

Les tablatures són partitures que t'indiquen com tocar la melodia. Toques nota a nota, puntejant la corda amb la ma dreta i pressionant amb el dit de la mà esquerra el trast corresponent i seguint el ritme de la cançó. Per llegir una tablatura no necessites conèixer les notes musicals en notació clàssica, però és aconsellable que la coneguis per tal de poder transcriure qualsevol cançó que t' interessi. Per "sentir" la cançó complerta, algú  altre haurà de fer l'acompanyament (un piano, un conjunt instrumental,...).

Vocabulari: monofonia, polifonia, tablatura, escala, graus conjunts.

Recordem el que vau estudiar el curs passat tocant la cançó  següent:

tablatura 1.png

Al llarg del curs anirem treballant cançons amb tablatures, però de moment, aquí us deixo alguns enllaços per si voleu practicar pel vostre compte:

Alan Walker - Faded

Hallelujah - Leonard Cohen

4.2 ACORDS

Els acords serveixen per acompanyar la melodia, per tant, o la cantes o algú altre fa la melodia (cantant, enregistrament,...)

Per saber què és un acord, com es construeix i quins tipus hi ha, clica la imatge següent:

acord.png

Veiem com interpretem els acords, quins dits hem de posar i en quina posició hem de trepitjar. 

Comencem aprenent les notes de les cordes a l'aire, això vol dir les notes que sonen sense trepitjar cap corda amb els dits de la mà dreta. Has de recordar que utilitzem la notació angloxaxona o americana, i per tant, ens referim a les notes i als acords amb els termes següents:

Notación_Latina_y_Anglosajona.png
cordes-ukelele.png
notes-a-laire1.jpg

la mà esquerra és amb la que posicionem els dits als diferents trasts. Els dits amb els que trepitjem les cordes es numeren de l'1 al 4 tal com pots veure a continuació. Quan observem el diagrama d'un acord hem de tenir en compte el número de dit amb el que hem de trepitjar la corda i el trast on ho hem de fer.

Captura de pantalla (102).png
acords colors.jpg
acords colors.jpg
C.png
G.png

Una vegada tinguem la posició clara hem de "rasguear" els acords. Hi ha tota una tècnica per fer-ho, tenint en compte la posició de la mà, dits, ungles,... tant al baixar com al pujar. Normalment totes les partitures utilitzen una simbologia similar (cap a baix, down, i cap amunt, up). 

 

mov bàsics.png
RITME NEGRA.png
MOV BÀSICS 4.png
strumming-patterns DU.png
UK STRUMS VARIAT.png
STRUMS BASIC.jfif
strum uk3.jpg

Escolta atentament l'explicació del video i practiquem:

4.3 FINGERPICKING (fingerstyle)

Aquesta tècnica combina els dos tipus anteriors, fent sonar la melodia combinada amb els acords. És una tècnica més complicada que les anteriors, així que durant aquest curs no la practicarem, però de ben segur que si teniu ganes i practiqueu amb algun tutorial que trobeu al youtube, podreu aconseguir tocar algunes cançons. 

Aquí teniu alguns exemples de com són les partitures i com sona l'ukelele quan utilitzem aquesta tècnica. 

All my loving - The Beatles

Dance Monkey

bottom of page