top of page
agrupacions instrumentals.jfif

UNITAT 1
AGRUPACIONS INSTRUMENTALS

VISUALITZA una presentació Prezi on s'expliquen les principals agrupacions instrumentals

clickhere.jpg

Les persones, desde que naixem i com animals socials que som, tenim tendència a agrupar-nos. Aquest fet també es dona en la música i, tot i que hi ha molts intèrprets que toquen sols (solistes), podem diferenciar moltíssims tipus d'agrupacions instrumentals. 

Les melodies que formen una obra es poden repartir en diferents parts musicals, destinades a un conjunt d'intèrprets, o concentrar-se en una sola part, destinada a un únic intèrpret. És el compositor/a qui decideix la instrumentació de la seva obra: quants i quins instruments la interpretaran. Però al llarg de la història s'han arranjat infinitat de peces musicals, oferint-nos versions molt diferents de la mateixa obra. Escoltem alguna d'aquestes versions per tal de comprovar les diferències entre una instrumentació i una altra.

 

En aquest cas sentim l'inici de la sonata K141 en re menor de Domenico Scarlatti, origirariament composta per a clavecí, però tocada habitualment amb piano. La versió d'acordió és realement curiosa, ja que no és un instrument gaire típic de la música culta, i en el duet de guitarres es reparteixen enre els dos músics les parts de l'obra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una agrupació instrumental pot estar formada per un nombre qualsevol d'intèrprets, des d'un mínim de dos i sense limitació de número. També pot combinar timbres de totes les famílies instrumentals, d'una sola família o estar limitada per el mateix instruments tocat per tots els intèrprets que configuren l'agrupació.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hi ha agrupacions exclussivament instrumentals (les que estudiarem en aquesta unitat), exclussivament vocals (agrupacions a  capella) i agrupacions vocal-instrumentals, on comparteixen la interpretació de l'obra musical veus i instruments.

Tots els gèneres musicals tenen les seves agrupacions característiques,  però en aquesta unitat ens centrarem en el gènere de la música culta (clàssica), ja que les agrupacions de música popular (folklòrica i lleugera) les veurem en els propers temes.

 

Classifiquem les agrupacions instrumentals en dos grups, segons el número d'intèrprets: petits grups (o música de cambra) i grans grups (o música orquestral). Fixa`t en l'esquema següent:

La Simfonia n.° 8  de Gustav Mahler, coneguda com la "simfonia dels mil", pel gran nombre d'intèrprets que requereix. Dirigida per Gustavo Dudamel.

Orquestra de violoncels interpretant una versió de "Tonight" de Leonard Bernstein.

Quartet de corda format per dos violins, una viola i un violoncel. Malgrat hi ha moltíssim repertori compost per a aquest tipus d'agrupació, sentim una versió de "Paradise" de Coldplay.

La banda de música interpretant una zarzuela titulada "La boda de Luís Alonso", de Gerónimo Giménez (1897)

Mi canal

Mi canal

Mirar ahora
  • White LinkedIn Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon
clave.jpg

Què és un clavecí?

clavecí

Instrument cordòfon de la gran família de les cítares de post; és de teclat i cordes pinçades i pertany al mateix grup que l’espineta i el virginal.

Derivat del psalterium i del tympanum , la seva característica principal és que les cordes, normalment d’acer, tesades dins una caixa de forma semblant al piano de cua modern, són pinçades per un bec de cuir, emplaçat en el martinet, el qual és posat en moviment per la tecla. En la seva forma definitiva posseeix dos teclats, nombrosos registres (accionats amb les mans o mitjançant pedals ) amb la funció de combinar els diversos jocs de cordes (4, 8 i 16 peus) i les sonoritats especials (llaüt, per exemple), així com la d’acoblar tots dos teclats. Del s. XVI al XVIII fou l’instrument més important, tant en el pla solista com en el de la música de cambra. L’invent del piano, a mitjan s XVIII, n'ocasionà la desaparició gradual, bé que al s. XX se n'ha produït una renaixença i s’ha estès el costum d’interpretar-hi la música que hi és expressament escrita. D’altra banda, alguns compositors contemporanis (Falla, Frank Martin, Bohuslav Martinů, Poulenc, etc) l’han inclòs en llurs obres.

PETITS GRUPS
AGRUPACIONS DE CAMBRA

de 2 a 25 músics aprox

GRANS GRUPS
AGRUPACIONS ORQUESTRALS

més de 25 músics

DUET

donizetti.jpg

TRIO

mendelssohn.jpg

QUARTET

ALTRES: QUINTET, SEXTET, SEPTET, OCTET, NONET, GRUP DE CAMBRA.

ORQUESTRA
DE CAMBRA 

ORQUESTRA

SIMFÒNICA

BANDA DE MÚSICA

haydn.jpg
mozart.jpg
elgar.jpg
piazzolla.jpg
brahms.jpg
liszt.jpg
e.lopez juarranz.jpg

BANDA 
SIMFÒNICA

e.lopez juarranz.jpg

A part del número d'intèrprets, el que diferencia les agrupacions de cambra de les agrupacions orquestrals és la manera de tocar. En les agrupacions petites cada músic actúa com a solista, és a dir, cada un toca una melodia diferent de la resta, mentre que en les grans formacions cada melodia és tocada per un grup d'instrumentistes (interpreten la partitura de forma coral). 

 

 

CURIOSITATS:

  • Les formacions petites reben el nom segons el número d'instruments (duo, trio,...)

  • Qualsevol grup relativament petit (fins aproximadament 25 músics)  pot anomenar-se "grup de cambra".

  • Quan una orquestra simfònica passa dels 100 músics, se l'anomena orquestra filarmònica.

  • La banda està formada per instruments de vent i percussió, però es poden afegir alguns instruments de corda, com violoncels, passant a anomerar-se "banda simfònica".

dibuix orquestra.png
semicercle.jpg

L'ORQUESTRA SIMFÒNICA

De totes les agrupacions instrumentals estudiades, cal que comentem alguns aspectes sobre l'orquestra simfònica, ja que és la formació més evolucionada, bàsicament pel seu número d'integrants. 

Ja hem comentat que a l'orquestra simfònica intervenen instruments de totes les famílies, exceptuant els electròfons, però no sempre hi ha hagut els mateixos ni s'han situat de la mateixa manera. 

Una mica d'història...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La col·locació actual: els instruments se situen a l'escenari de cara al director i al públic, en forma de semicercle, respectant aquests dos criteris:

1- de davant a darrera: de més fluix a més fort.

2- d'esquerra a dreta: de més agut a més greu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

història orqu.png
historia.png

Mirem ara aquest vídeo on el divulgador musical Jaime Altozano explica què és una orquestra.

classroom-.png

A la teva classe de classroom trobaràs les activitats a fer al llarg d'aquesta unitat

cançó l'orquestra.png
bottom of page