top of page
Ancla 1
1- SO I SOROLL

 

 

El so és un fenomen físic que es produeix quan un objecte vibra. La vibració es transmet en forma d’ones sonores que viatgen a través de diferents medis, com l’aigua, la fusta, les parets,... tot i que el medi més freqüent és l’aire, per on el so viatja a una velocitat de 340 metres per segon.

Percebem el so a través de l’òrgan de l’oïda. Les ones sonores són captades per l’oïda externa i fan que el timpà vibri a l’oïda mitjana. Aquestes vibracions es transformen en impulsos elèctrics i passen al cervell, l’encarregat de desxifrar-los.

La nostra oïda pot captar una franja limitada de sons. Pel que fa a l’altura dels sons, que es mesura en Hertzs, dependrà de l’edat i les qualitats auditives de cada persona. Fem un test per esbrinar la nostra capacitat particular:

oida.jpg
ones.png

Podem diferenciar intuïtivament el so del soroll, descrivint-los respectivament com a fenòmens acústics agradables i desagradables, respectivament. Però aquesta és una catalogació molt subjectiva, depèn de com ho percebi cadascú. Científicament podem fer aquesta diferència segons com siguin les ones sonores que provoca cada vibració. Si l’ona sonora és regular estarem sentint un so, però si és irregular sentirem un soroll.

Les ones sonores només es poden veure amb un oscil·loscopi, que és l’aparell que capta les ones i en fa una representació gràfica. Però podem visualitzar el seu efecte amb experiments com els següents:

oscil.loscopi.png

També pots provar de descarregar-te al mòbil una aplicació d’oscil·loscopi i fer totes les proves que vulguis. O visualitzar els vídeos següents per comprovar que realment els materials vibren produint el so:

​​

ones instruments.png
20220828_091530.jpg
ACTIVITATS SO, SOROLL, SILENCI

1. Com definiries subjectivament què és el so? i el soroll? quan creus que hi ha silenci?

2. Ara fes una definició científica dels tres conceptes anteriors:

3. Dibuixa una ona sonora que correspongui a cada concepte:

4. Què és un oscil·loscopi i per a què serveix?

5. Què és una càmera anecoica?

6. Us interpretaré dos sons que haureu d’escoltar i comparar. Completeu la frase amb l'opció correcta de les dues proposades en cada espai:

  • El primer so és més (agut/greu)_________, més (fort/fluix)____________ i més (llarg/curt)___________ que el segon so. El primer està tocat per _______ i el segon per ___________. 

7. ​Dibuixa la seqüència d’ones que correspon a la situació següent:

  • Estic dormint amb plena calma i tranquilitat. De sobte sona l’alarma horrorosa del despertador. Tan bon punt com em desperto sento la meva mare cantant quan calla sobtadament perquè ha vist una rata. Quan reacciona, crida espantada.

8. Escriu una “història” que correspongui a la seqüència d’ones següent

SO                       SOROLL                 SILENCI

Ancla 2
AL MENÚ.jpg

Al llarg de la història, els compositors han compost les seves obres pensant en instruments tradicionals, la majoria dels quals emeten so (recorda, alguns instruments de percussió fan soroll, científicament parlant).

Però des de principis del segle XX han anat incorporant altres fonts sonores no considerades inicialment com a instruments. Sentim alguns exemples:

 

També influeix molt el lloc, l’hora i el soroll ambiental. Fixa’t com canvia la percepció del so depenent de l’entorn on s’interpreti una obra musical.

AL MENÚ.jpg
2- SILENCI

 

Per definició, si el so o el soroll es produeixen quan hi ha una vibració sonora, llavors parlarem de silenci quan no hi hagi cap vibració. Però atenció, només podem percebre la sensació de silenci, ja que el silenci absolut només existeix al buit, on no hi ha medi de transmissió possible per a que viatgin les ones sonores. Per molt silenci que ens sembli que hi ha, sempre estarem acompanyats de la nostra respiració i dels batecs del cor, a més d’altres sons i sorolls ambientals.

 

Càmera anecoica - Càmera anecoica a Espanya - El lloc més silenciós del món (Microsoft)

Al primer vídeo hem vist com el compositor John Cage experimentava dins la càmera anecoica. Va continuar treballant amb el silenci, i va crear la peça 4’33’’, que consisteix en una obra «musical» en tres moviments (hi ha versió orquestral i versió per a piano), on durant aquest temps es fa silenci, sent els sons i sorolls ambientals els que configuren l’obra. Deduïm, per tant, que mai serà igual.

Veiem dues versions d'aquesta obra, la primera per a piano i la segona per a orquestra. Quina impressió t’ha causat? Què creus que pretenia el compositor?

El silenci és un element imprescindible a la música. De fet, existeixen les pauses per indicar la durada de cada silenci (silenci de rodona, silenci de blanca,...). Quan el compositor combina els sons i els silencis atorga caràcter a l’obra. Escoltem el següent exemple, la sonata en si menor de Franz Liszt, on crea suspens i expectació inicials previs a la explosió virtuosística del piano.

 

audacity2.jpg

AUDACITY:

És un programa informàtic que ens permet enregistrar i editar so. Amb ell podem veure les ones sonores, retallar-les, modificar-les,...

Clica la imatge del logo per accedir al programa i veure algun exemple.

Ancla 3
AL MENÚ.jpg
Ancla 4
AL MENÚ.jpg
3- LES QUATRE QUALITATS DEL SO

 

Per familiaritzar-nos amb aquests conceptes, veiem primer el vídeo següent:

Altura: aquesta qualitat depèn de la freqüència de l’ona (quantitat d’ones) i ens permet diferenciar entre els sons aguts i greus. Es mesura en Hertzs (Hz) i es representa a la partitura amb les notes musicals.

greu agut.png
notes.png

Durada: és la qualitat del so que depèn de la llargada de l’ona i ens permet diferenciar els sons llargs dels curts. La durada del so es mesura en segons, però en música ho quantifiquem en pulsacions, ja que la durada total depèn del tempo de la cançó. A la partitura representem la durada amb les figures i els silencis.

llarg curt.png
figures.png

Intensitat: és la qualitat del so que depèn de l’amplitud de l’ona i ens permet diferenciar els sons forts dels fluixos. Es mesura en decibels (dB) i es representa a la partitura amb les indicacions de dinàmica.

En aquest apartat hauríem de fer referència a la contaminació acústica. Consulta aquesta web per saber-ne més: http://contaminacionacustica.net/la-contaminacion-acustica/

fort fluix.png
dinàmiques.jpg

Timbre: amb aquesta qualitat diferenciem la procedència dels sons, és a dir, quinobjecte l’està produint. Depèn de molts factors, però principalment de la font sonora, és a dir, el material que emet el so (corda, aire, material sòlid com fusta o metall,...). La classificació dels instruments musicals la farem seguint aquest criteri, és a dir, segons el material que produeix el so. Així, diferenciarem entre cordòfons, aeròfons, membranòfons, idiòfons i electròfons.

Visualment cada timbre te una forma d’ona característica, tot i que a l’oscil·loscopi no només veiem una ona (so pur) sinó que queden barrejades amb els harmònics (sons complementaris al fonamental que sonen «per simpatia»)

timbre.png
Captura de pantalla (142).png
Captura de pantalla (136).png
Captura de pantalla (137).png
ACTIVITATS
Captura de pantalla (135).png
Captura de pantalla (134).png

9. Completa el quadre següent:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Compara les dues ones sonores i explica com seria el so que produirien:

 

11. Completa les frases següents:

12. Indica quina ona sonora correspon a cada so:

13. En comparació a l’ona sonora donada, dibuixa 4 ones més, cada una complint els requisits demanats:

14. Completa les frases següents:

  • Les quatre qualitats del so són _______________, la durada, la ________________ i el ____________.

  • La freqüència d’un so es mesura en Hz i ens permet diferenciar entre sons __________ i  ________. La qualitat del so que fa referència a la freqüència dels sons és _______________.

  • El nivell sonor d’un so es mesura en dB i ens permet diferenciar entre sons ___________ i ___________. La qualitat del so que fa referència al volum o nivell sonor és ___________________.


 

15. Busca la nacionalitat, la data de naixement i de mort dels tres compositors següents:

 

16. Contaminació acústica: Busca un article recent (de fa 6 mesos, màxim) que tracti algun aspecte de la contaminació acústica. Segueix l’esquema següent per realitzar el teu treball:

17. Activitat: El sonòmetre.

 

Captura de pantalla (171).png
Captura de pantalla (139).png
Captura de pantalla (138).png
Captura de pantalla (173).png
Ancla 5
AL MENÚ.jpg
Ancla 6
ACTIVITATS DE REPÀS I AMPLIACIÓ

18. Compara les dues imatges i explica les característiques sonores de cada espai. Quin dels dos s'assembla més al teu entorn sonor?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.  Observa aquesta taula i escriu quants decibels produeix cada un dels sons o sorolls que hi ha representats:

 

 

 

 

 

 

 

20. Escolta els sons següents i relaciona'ls amb el gràfic. Escriu l'ordre en què els sents:

 

 

21. Posa un exemple de comunicació sonora especificant qui són l'emissor, el medi i el receptor:

22. Tria un dels següents paisatges sonors i explica quins elements poden provocar contaminació acústica i fés propostes de com evitar-la.

  • Un viatge en autobús escolar.

  • una festa popular de barri.

 

23. Posa un exemple de so i de soroll. Quines sensacions tens quan els escoltes?

 

 

 

 

 

 

24. Vertader (V) o Fals (F)?

 

 

 

 

25. La màquina d'escriure. Leroy Anderson

Captura de pantalla (146).png
Captura de pantalla (147).png
Captura de pantalla (148).png
Captura de pantalla (150).png
Captura de pantalla (151).png
Captura de pantalla (163).png
Captura de pantalla (164).png
AL MENÚ.jpg

4- A MÉS A MÉS...

Ancla 7
bottom of page